9 de juny del 2013

"L'estat ecològic", nou assaig de Santiago Vilanova

Proposta del periodista-escriptor per una economia lligada a l'ecologia en una
futura Catalunya independent. Les dues disciplines es refereixen al oikos, la
casa. Com volem que sigui la nostra casa? L'independència s'ha de formular amb la voluntat de no repetir els errors del passat.


     La manca de respecte per l’entorn ve de lluny i els reiterats avisos dels ecologistes per tal de canviar de model, també. En els últims quaranta anys els lobbys energètics (Iberdrola, Endesa, Gas Natural Fenosa) s’han repartit el pastís de les nuclears amb un total menyspreu per la població que, val a dir-ho, s’ha manifestat poc en contra. En Franco va voler fabricar plutoni a Vandellós I per temes militars. L’ingrés d’Espanya a l’OTAN ha tingut greus conseqüències per la dependència energètica i per la butxaca dels catalans.

     Ara ens trobem a casa amb tres centrals nuclears que cal tancar urgentment. El model alternatiu de les renovables és un fet, existeix, i crearia molts llocs de treball. No hem de permetre que els governs ens imposin una o altra energia; les hem de triar nosaltres, de manera democràtica.

     Amb mà ferma i pensament crític i lliure, Santiago Vilanova ens ofereix una retrospectiva ecològica desoladora i ens proposa un nou estat català diferent: respectuós amb la Terra, desmilitaritzat, desnuclearitzat i basat en l’economia verda.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada